Мандрівка до Верхобужжя

06.04.2019 19:24

5 квітня 2019 року члени гуртка «Юні краєзнавці» та учні 8 класу, під керівництвом Цуп Н.С. та Ребіш Н.М. , здійснили пізнавально-краєзнавчу мандрівку Верхобузьким краєм, що на Золочівщині. Саме тут, в околицях села Верхобуж, бере свій початок славна річка Західний Буг. Єдина річка в Україні, яка здолавши тисячі кілометрів на північний захід, Віслою вливає свої води у Балтійське море.

Тут на мить зупиняється час. Шум води, щебетання пташок, верби похилили свої коси до води, ніби щось нам шепочуть... З джерела пульсує прозора, кришталево-чиста вода. «Наситившись» природньою красою біля витоку Західного Бугу, скуштувавши цілющої водиці, ми вирушили додому.

По дорозі зупинились біля історичної липи, якій не менше 800 років. За переказами, що передаються від покоління до покоління, Богдан Хмельницький відпочивав разом із своїми полковниками Богуном, Кривоносом, Нечаєм та іншими під великою липою при дорозі з Колтова на Сасів.

На всеукраїнському конкурсі «Національне дерево України» 800-річна липа Богдана Хмельницького визнана Меморіальним деревом України.

Любіть свій край! Нам є що берегти і залишати для нащадків!